1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. 10.00-16.00 arası dışarı çıkmayın
10.00-16.00 arası dışarı çıkmayın

10.00-16.00 arası dışarı çıkmayın

Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Zeynep Cantürk, başta kronik hastalıkları bulunanlar olmak üzere vatandaşlara sıcaklığın en yüksek olduğu 10.00-16.00 saatleri arası dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu

A+A-

Havaların ışımasıyla birlikte artan hastalıklar, beslenme şekli, sıvı tüketimi, giyimde dikkat edilecekler, klima kullanımı gibi pek çok konuda görüşlerini belirten Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cantürk, “Kronik hastalıkları bulunan vatandaşlarımız dikkat etmeleri gerekiyor. Sıcaklarda aşırı artış var. Yaşlılar, kalp ve şeker hastalığı olanlar sıcaklığın en yüksek olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıda olmaktan kaçınmaları gerekir” dedi.

 

SIVI ALIMINI ARTIRIN

Sıcaklığın yükseldiği durumlarda sıvı alımında nasıl bir yol izleneceğine de değinen Prof. Dr. Cantürk “Normal koşullarda vücut sıvısı idrar, dışkı, terleme ve solunumla atılmaktadır. Yaz aylarında artan sıcaklıkla beraber sıvı ve beraberinde mineral kaybı artmakta, bu kaybı karşılamak büyük önem taşımaktadır. Sıcak havalarda egzersiz ile sıvı kaybı daha da arttığından günlük alınan sıvı egzersiz yapılacaksa artırılmalıdır. Yaklaşık 2-2,5 litreye ulaşan sıvı ihtiyacının karşılanması için öncelikle su, süt, ayran, kefir, çay, limonata, meyve suları gibi sıvılar tüketilmelidir” uyarısında bulundu.

 

YAĞLI VE HAMURLU…

Sıcak havalarda beslenmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Cantürk, yağlı ve hamurlu yiyeceklerden vatandaşların kesinlikle kaçınması gerektiğini söyledi. Cantürk, “Yaz aylarında tüketilen yağlı ve hamurlu yiyeceklerin; aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve tansiyon problemlerine neden oluyor. Bu nedenle yaz aylarında kızartma yerine ızgara, buğulama, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.

 

SEBZE MEYVE TÜKETİN

Sıcak havalarda vücudun yağ ihtiyacının fındık, badem, ceviz ve avokado gibi besinlerden karşılanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Cantürk sebze ve meyve tüketiminin önemine de dikkat çekti. Prof. Dr. Cantürk ayrıca “Kan şekerinin dalgalanmalara neden olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir” dedi.

 

KLİMA KULLANIMINA DİKKAT!

Yaz aylarının vazgeçilmezi sayılan bir diğer şey ise klimalardır. Ancak doğru kullanılmadığında hastalıklara neden olduğunu belirten Prof. Dr. Cantürk ani hava değişimlerinden insan vücudunun çabuk etkilendiğini söyledi. Prof. Dr. Cantürk, bu sebeple vücutta ısı değişikliklerinin yavaş yavaş gerçekleşmesi gerektiği, klima altında, yakınında veya tam karşısında durmanın oldukça tehlikeli olduğunu belirtti. Klima sistemleri çalışma prensiplerinden bahseden Prof. Dr. Cantürk;  “Klima, çalışma prensipleri itibariyle içeride bulunan nemli havayı çekerek ortamın kurumasına, bu da bulunan mekânda oksijen kaybına sebep olur” dedi.

 

SICAKTA NELER GİYMELİYİZ

Sıcak havalarda açık renkli, pamuk ya da  keten gibi kumaştan yapılmış, bol ve rahat giysilerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Cantürk, sentetik kumaştan giysilerin ciltte buharlaşmaya izin vermediğinden hissedilen sıcağı arttırdığını ve tercih edilmemesi gerektiğini belirtti. Yine dışarı çıkarken geniş kenarlı şapka, şemsiye, uygun güneş gözlüğü kullanımının uygun olacağını söyleyen Prof. Dr. Cantürk cilt kanserlerine de dikkat çekti. Prof. Dr. Cantürk “Cilt kanserine neden olabilen ultraviyole ışınlarından korunmak için Güneş Koruma en az 30 olan ve hem UVA hem de UVB’ ye etkili güneş kremleri kullanılmalıdır” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.